Featured Posts

Maths Quiz Questions with Answers Part - 5

Mathematics Class 8 

Questions and Answers

Maths Quiz Questions with Answers. Let us answer here some of the quizzes which are based on the basic concepts and formulas of classes 7th , 8th , 9th and 10th  concepts.

Important Links for Preparation




Click Here For : Divisibility Test

1.  What is the sum of the first 10 natural numbers ?

Answer: 55

(Formula: n(n + 1)/2 = 10 × 11 / 2 = 55)

2.   What is the difference between the squares of 21 and 22 ?

Answer: 43  Use trick (21 + 22) = 43 or use trick ( 2 x 21 +1 = 43)

3.  How many zeros are there in the square of 900 ?

Answer: 4 (900² = 81000000).

4.  The volume of a cubical box is 64 cm³. What is its side ?

Answer: 4 cm (since 4³ = 64).

5.  . If a clock shows 3:15, what is the angle between the hour and the minute hands ?

Answer: 7.5°
1 minute = (1/2)o and 15 minute = 1/2 X 15 = 7.5o

6.  What number should be added to 1234 to make it a perfect square ?

Answer: 2

7.  If the digit in one’s place of a number is 2, then the last digit of its cube will be:

Answer: 8.

8.  If the sum of two  numbers is 71 and one number is x, then the other number is:

Answer: 71 - x.

9.  Two years ago my age was x years, then what was my age 5 years ago ?

Answer: x - 3 years.

10.  How old will I be after 10 years, if my age before 10 years was x years ?

Answer: x + 20 years.

11. Which quadrilateral has two pairs of adjacent sides equal and diagonals intersecting at right angles ?

Answer: Kite.

12. Which  quadrilaterals has a pair of opposite sides parallel ?

Answer: Trapezium.

13. Which of the following quadrilaterals  (Paralllogram, rectangle square, rhombus) is a regular quadrilateral ?

Answer: Square.

14. Which quadrilateral has all angles as right angles, opposite sides equal and diagonals bisect each other ?

Answer: Rectangle.

15. If diagonals of a parallelogram are  equal and  bisect each other at right angle, then it is called ?

Answer: Rhombus.

16. How many weeks are there in one year.

Answer: 52 weeks

17. Find the least number that must be subtracted from 640 so as to get a perfect square.

Answer: 15.

18. What is  scalene triangle ?

Answer: All sides are different.

19. An isosceles triangle is a triangle with:

Answer: Two sides equal.

20. An equilateral triangle is a triangle with:

Answer: All sides equal.

21. What is an obtuse angle ?

Answer: An angle more than 90°.

22. What is the sum of all angles of a triangle ?

Answer: 180°.

23. In a right-angled triangle, the longest side is called:

Answer: Hypotenuse.

24. A right-angled triangle must have:

Answer: One right angle.

25. What is 25% of 80 ?

Answer: 20

26. Question What number should be added to 15 to make it a perfect square?

Answer: 1 (because 15 + 1 = 16 = 4²)

27. What is the smallest 3-digit number divisible by 9?

Answer: 108

(First 3-digit number is 100; 100 ÷ 9 = remainder 1 → 108 is first divisible)

28. The median of 4, 6, 8, 10, 12 is:

Answer: 8.

29. In a die throw, probability of getting an even number is:

Answer: 1/2.

30. Square of 25 is:

Answer: 625.

31.  How many items are there in one score 

Answer: 20 items

32. Square root of 144 is:

Answer: 12.

33. Write the value of √81 + √49.

Answer: 9 + 7 = 16

34. Cube root of 512 is:

Answer: 8.

35. The point (0, –5) lies on:

Answer: y-axis.

36. 20% of 250 is:

Answer: 50.

37. A sum of ₹5000 is borrowed at 10% simple interest for 2 years. Then what is the Interest after 2 years.

Answer: ₹1000.

38. The price of a fan is ₹1200 after 20% discount. Original price =

Answer: ₹1500.

39.  Expand (a + b)² =

Answer: a² + 2ab + b².

40. Simplify (x + 3)(x – 3):

Answer: x² – 9.

41. How many faces a cube have?

Answer: 6.

42. How many edges does a cuboid have?

Answer: 12.

43. Area of a square of side 10 cm =

Answer: 100 cm².

44. Volume of cube with side 5 cm =

Answer: 125 cm³.

45. Simplify (2³)² =

Answer: 2⁶ = 64.

46. Write 0.00027 in standard form:

Answer: 2.7 × 10⁻⁴.

47. If 5 workers can build a wall in 10 days, 10 workers will build it in:

Answer: 5 days (inverse proportion).

48. If 4 pens cost ₹40, cost of 7 pens =

Answer: ₹70.

49. Factorise x² – 9:

Answer: (x + 3)(x – 3).

50. Factorise 2x² + 5x + 3:

Answer: (2x + 3)(x + 1).

51. The point (3, 0) lies on:

Answer: x-axis.

52. If 3 pens cost ₹18, what is the cost of 7 pens?

Answer: ₹42

53. A rectangle has a length twice its breadth. If its perimeter is 60 cm, find its area.

Answer: 200 cm²

54. The average of 10, 20, 30, 40, and 50 is _____.

Answer: 30

55. What is the square of 1.5?

Answer: 2.25

56. If 5x = 45, then find the value of x + 10.

Answer: 19

57. What is the value of 12² – 8² using the identity (a² – b²) = (a + b)(a – b)?

Answer: 80

58. If the perimeter of an equilateral triangle is 30 cm, what is the length of each side?

Answer: 10 cm

59. What is the value of π (pi) up to two decimal places?

Answer: 3.14

60. How many diagonals does a hexagon have?

Answer: 9

No. of sides = 6

Number of diagonals - n(n - 1)/2 - n

(6 x 5)/2 – 6 = 9

61. The sum of the angles of a quadrilateral is ______ degrees.

Answer: 360°

62. A man walks 3 km east, then 4 km north. What is the shortest distance back to the starting point?

Answer: 5 km

(By Pythagoras theorem: √(3² + 4²) = 5)

63. What is the value of 0 divided by any non-zero number ?

Answer: 0

64. What is the Roman numeral for 99 ?

Answer: XCIX

65. Which is greater: 3/4 or  4/5 ?

Answer: 4/5

66. What is the LCM of 12 and 18 ?

Answer: 36

67. How many zeros are there in one million ?

Answer: 6

68. What is the next prime number after 47 ?

Answer: 53

69. If the radius of a circle is doubled, how many times does its area increase ?

Answer: 4 times

70. The cube root of 125 is ______.

Answer: 5

PDF of questions

THANKS FOR YOUR VISIT 

PLEASE COMMENT BELOW


Comments

Breaking News

Popular Post on this Blog

SUBSCRIBE FOR NEW POSTS

Followers