Featured Posts

Maths Quiz Questions with Answers Part - 3

 Question Bank for Quiz competition VIII, IX and X standard

Maths Quiz Questions with Answers. Let us answer here some of the quizzes which are based on the basic concepts and formulas of classes 7th , 8th , 9th and 10th  concepts.

Important Links for Preparation




Click Here For : Divisibility Test


Mathematics Quiz Questions

with Answers Level - 5

Question:  1

What is the formula of finding the mean by step deviation method.

Ans:   equation 

Question:  2

What is the formula of finding mode. 

Ans:  equation 

Question:  3

Less than type and more than type ogive meet each other at (22, 48). What is the median of the data.      

  Ans  [22] 

Question:  4

Area of triangle is 625 cm2 and its perimeter is 20cm. Find the radius of the in-circle.                                     

  Ans  [62.5 cm] Formula used is given below

equation 

Question:  5

What is the probability of finding 53 Monday in a leap year.              

Ans  [2/7]

Question:  6

What is the probability of finding 53 Friday in a non-leap year.  

Ans [1/7]

Question:  7

What is the probability of finding a doublet in two tosses of a coin.   

 Ans [6/36]

Question:  8

How many tangents a circle can have. 

Ans [Infinitely many]

Question: 9 How may parallel tangents a circle can have.     

  Ans [Two]

Question:  10

What is the maximum number of quadrants through a line can pass.            

 Ans [3]

Question:  11

How many circles can be drawn passing through three non – collinear points.    

 Ans [only one]

Question:  12

Angle made by an arc at the centre of the circle is 160o. What is the measure of angle made by the same arc in the remaining part of the circle.                               

Ans [80o]

Question:  13

At what temperature both Celsius scale Fahrenheit scale shows same reading.          

Ans [ - 40o]

Question:  14

 If the graph of two lines intersect each other then what is the number of solutions.

 Ans [Unique solution]

Question:  15

What is the quadratic formula of solving the quadratic equation. 

Ans: equation 

Question:  16

Formula of finding the nth term from the end of the AP sequence.

Ans: equation

Question:  17

Formula of finding the coordinates of a point by using section formula .

Ans: equation 

Question:  18

Formula of finding the sum last n terms of an AP. 

Ans: equation 

Question:  19

 Formula of finding the centroid of the triangle.  

Ans: equation 

Question:  20

 If selling price of 5 pens is equal to the cost price of 4 pens, then what is the gain or loss %    

Ans: Loss 20%

**********************

Mathematics Quiz Questions

with Answers Level - 6


Question:  1

The perimeter of a sector of a circle of radius 5.7 m is 27.2 m. Find the area of the sector.

Ans 45.03 m2

Question:  2

A car covers a distance of 200 km in 2h 40 minutes. Whereas a jeep covers the same distance in 2 hours. What is the ratio of their speed ?

Answer : 3/4

Question:  3

Twenty women can do a work in 16 days and 16 men can complete the same work in 15 days. What is the ratio between the capacity of a man and a woman?  

Ans  4 : 3

Question:  4

A man walking at the rate of 3km/h crosses a square field diagonally in two minutes. What is the area of the square field ? 

Ans 5000 m2

Question:  5

If a square is inscribed in a circle, find the ratio of area of the circle and the square. 

Ans [Ï€ : 2  or 11 : 7]

Question:  6

If the radius of a circle is diminished by 10 % then what is the decrease in the area? 

Ans  19 %

Question:  7

Count the number rectangles   

Ans 10 rectangles

Question:  8

Count the number of circles    

Ans 12 Circles

Question:  9

Count the number of squares.    

Ans 14 Squares

Question:  10

Count the number of circles.   

Ans : 7 Circles

Question:  11

How many hectometers  are there in 5 decimetre? 

Ans 0.005 (1000 decimeter = 1 hectometer)

Question:  12

How many centigrams are there in 0.02 decagrams?    

Ans 20 centigrams

Question:  13

How many hectoliters are there in 3 centilitres?   

Ans 0.0003 hectolitres

Question:  14

How many milligrams are there in 15 decagrams  ?

Ans 150000 milligrams

Question:  15

In the following equation find the value of a.equation 

 Ans  - 4 

Question:  16

If   equation , then find equation 

Ans: 5

Question:  17

Find the factors of   x2 – 1 – 2a – a2    

Ans (x + a + 1)(x – a - 1)

Question:  18

What is the length of the rectangular park of area 800 m sq., whose length is twice its breadth? 

Ans 40

Question:  19

What is the next term of the sequence: 3, 6, 9, 36, 27, 216, 81, ____ 

Ans 1296    [ 62 = 36, 63 = 216, 64 = 1296 ]

Question:  20

What is the next term of the sequence: 1, 6, 11, 18,  _____ 

Ans 27    [2+ 2 = 6, 3+ 2 = 11,  4+ 2 = 18, 5+ 2 = 27 ]

Question:  21

What is the next term of the sequence: 8, 9, 17, 26, 43, _____

Ans 69       [ 8 + 9 = 17,  9 +17 = 26, 17 + 26 = 43,  26 + 43 = 69

Question:  22

Write the term in the blank space of : 4, 9, 19, 34, 54, ____, 109           

Ans 79     [ 9 - 4 = 5, 19 - 9 = 10, 34 - 19 = 15, 54 - 34 = 20, ⇒ 54 + 25 = 79

***************

Comments

Breaking News

Popular Post on this Blog

Lesson Plan Math Class X (Ch-8) | Trigonometry

SUBSCRIBE FOR NEW POSTS

Followers