Featured Posts

Maths Quiz Questions with Answers Part - 2

 Question Bank for Quiz competition

VIII, IX and X standard

Maths Quiz Questions with Answers. Let us answer here some of the quizzes which are based on the basic concepts and formulas of classes 7th , 8th , 9th and 10th  concepts.

Important Links for Preparation




Click Here For : Divisibility Test


Mathematics Quiz Questions

with Answers

Level - 3

Question:  1

What  is the supplement angle of  35o

Ans : 145

Question:  2

In which ratio the centroid divide the median.  

Ans : 2 : 1

Question:  3

Define Pythagoras theorem.

Ans : (Hypotenuse)2 = (Base)2 + (Perpendicular)2

Question:  4

What is the special name of the quadrilateral whose opposite sides are equal but diagonals are not equal. 

Ans : Parallelogram

Question:  5

What is the special name of the quadrilateral whose all sides are equal and but diagonals are not equal. 

Ans: Rhombus

Question:  6: 

What is the special name of the quadrilateral whose all sides are equal and   diagonals are also equal. 

Ans Square

Question:  7 : 

What is the special name of the quadrilateral whose opposite sides are equal and   diagonals are also equal. 

Ans : Rectangle

Question:  8 : 

How many litres are there in 1m3  

Ans : 1000 litre

Question:  9

What are the possible outcomes when three coins are thrown.

Ans : 8

Question: 10

How many congruency conditions are there and what are these.

Ans : 5 conditions  (SSS, SAS, ASA, AAS, RHS)

Question: 11

What is the measure of the angle in the semi circle.

Ans : Right angle

Question: 12

What is the special name of the quadrilateral whose all sides are equal and diagonals are also equal.

Ans : Square

Question:  13

What is the difference between square and rhombus.

Ans : All angles of a square are = 90o but not in rhombus. Diagonals of a rhombus are equal but not in rhombus.

Question: 14

What is the Formula of finding the compound interest.
Ans :    equation

Question: 15

What is the empirical formula relating mean, mode median

Ans : mode = 3median - 2mean

Question: 16

Define reflex angle.

Ans : 180o < Reflex Angle < 360o

Question: 17

Side of an equilateral triangle is 18cm. what is its area.

 Ans :   
equation

Question: 18

Side of square is 35cm. What is its area.

 Ans : 1225  (Area of square = side x side)

Question: 19

What is 539 x 1001

Ans : 539539

Question: 20

What is the complementary angle of 59o

Ans : 31o  ( 90o - 59o )

Question: 21

Convert  2,00,000 m2 in hectare.

Ans : 20 Hactare


Question: 22

How many cm are there in 1KM.   

Ans : 1 Lakh (1000 x 100)

Mathematics Quiz Questions

with Answers

Level - 4

Question:  1

How many faces are there in triangular prism  

Ans : 5

Question:  2

How many faces are there in square pyramid 

Ans : 5

Question:  3

What is the sum of n terms from the end of the AP sequence.

Ans:  equation

where l is the last term

Question:  4

What is the volume of hemi- sphere of radius 7cm.     

Ans :  380/3  Formula used : equation 

Question:  5

What is the difference between  a Rational number and a Fractional Number

Ans :  Rational number is the ratio of two integers with denominator  0

Fraction is the ratio of two natural numbers. In other words Positive rational numbers are called Fractions,

Question:  6

What are rational decimal.

Ans : Terminating or non terminating but repeating decimals are called rational decimals.

Question:  7

How  we find the median from the graph of frequency ogive.

Ans : Value on the x-axis corresponding to the value n/2 on the y-axis

Question:  8

Define median.

Ans : The line segment which join the vertex of the triangle with the mid-point of the opposite side is called median

Question:  9

Define centroid of the triangle.

Ans : Point of concurrence of medians of triangle is called centroid of triangle

Question:  10

What is the angle made by minute hand in 30 minutes.           

Ans : 30 x 6 = 180o

Angle made by minute hand in one minute = 6o

Question:  11

What is the area of quadrant.      

Ans :  equation 

Question:  12

What is the perimeter of semi-circle            

Ans :  Ï€r + 2r

Question:  13

Area of sector of the circle.         

Ans :  equation 

Question:  14

Area of the segment of the circle.                

Ans :   equation 

Question:  15

Angle made by hour hand in one minute .   

Ans :  

Question:  16

Area of regular hexagon             

Ans :  equation 

Question:  17

Three points are collinear if  

Ans : Area of triangle  = 0

Question:  18

What is the value of   equation   

Ans:   63√2

Question:  19

When three coins are tossed then what is the P(At least one head)  

Ans : 7/8 

At least means ≥

At most means ≤

Question:  20

What is the class size of the interval   31.5 – 55.5      

Ans : 24


Comments

Breaking News

Popular Post on this Blog

SUBSCRIBE FOR NEW POSTS

Followers