Featured Posts

Maths Quiz Questions with Answers Part - 2

  Question Bank for Quiz competition VIII, IX and X standard Maths Quiz Questions with Answers . Let us answer here some of the quizzes which are based on the basic concepts and formulas of classes 7 th  , 8 th  , 9 th  and 10 th   concepts. Important Links for Preparation Click Here For :  Algebraic Identities, Square Table, Cubic Table Click Here For :  Unit conversion Tables, Prime Numbers, Roman Numerals Click Here For :  Number System, Types of Decimals Click Here For :  Divisibility Test Mathematics Quiz Questions with Answers Level - 3 Question:  1 What  is the supplement angle of  35 o Ans : 145

Maths Quiz Questions with Answers Part - 1

Question Bank for Quiz competition
VIII, IX and X standard

Maths Quiz Questions with Answers. Let us answer here some of the quizzes which are based on the basic concepts and formulas of classes 7th , 8th , 9th and 10th  concepts.

Important Links for Preparation




Click Here For : Divisibility Test

Mathematics Quiz Questions

with Answers

Level - 1

Question: 1

Define fundamental theorem  of arithmetic.

Ans : Every composite number can be expressed as the product of primes and this factorization is unique irrespective of order of factors.

Question: 2

What is the largest prime number of two digit.    

Ans : 97

Question: 3

How many times can you subtract 100 from 2000.

Ans : Only Once

Question: 4

Out of following   -1, 0 & 1, which are integers?  

Ans : All of these

Question: 5
A person has 4 sons. If each brother has one sister, then how many children are there?

Ans : 5

Question: 6
What is the condition of the denominator of a terminating decimal .   

Ans : 2x 5n

Question: 7
What are irrational decimals.
Ans : Non-terminating and non-recurring decimals are called rational decimals.

Question: 8
Define   co-prime number, give any example?     
Ans : When HCF of two numbers is 1, then numbers are called co-prime numbers. For Example  5, 6

Question: 9
What is the value of  50 + 50/100  
Ans : 50.5

Question: 10
Define Rational Number.
Ans : The numbers which can be put in the form of p/q (q ≠ 0) are called rational numbers.

Question: 11
Define prime numbers.       
Ans : The numbers which have only two factors are called prime numbers. 2 is the smallest prime number and is the only even prime.

Question: 12
What is the smallest odd composite number.   
Ans : 9

Question: 13
Product of two number is 1800 if LCM of two number is 180 then what is its H.C.F. 
Ans : 10

Question: 14
Who many prime numbers are there in the counting from 1 to hundred
Ans : 25

Question: 15
What is the area of trapezium whose sum of parallel sides is 17 cm and height of trapezium is 4 cm.
Ans : 34 cm2

Question: 16
What is the total surface area of cylinder whose radius is 2cm and height is 5 cm. 
Ans : 88 cm2

Question: 17
What is the  diagonal of cube of side 3 cm.
Ans:    Formula used : equation

Question: 18
Expand the identity:-    a- b3
Ans : (a - b)(a2  +  b2  +  ab)

Question: 19
What is the area of circle of radius 7 cm 
Ans : 154 cm2

Question: 20
What is  the diagonal of cuboid of dimension 4 cm, 3 cm, 2 cm  
Ans: 
If a, b, c are the dimensions of cuboid then diagonal is given by  equation

*************

Mathematics Quiz Questions

with Answers

Level - 2

Question:  1

Using suitable identity find the value of:-     (6)+ (5)+ ( - 11)

Ans : - 990

If a + b + c = 0, then a+ b+ c= 3abc

Question:  2
What is the smallest no. of three digits which is divisible by  11.  
Ans : 110

Question:  3
Expand the identity:-    a+ b3   
Ans : (a + b)(a2 + b2 – ab)

Question:  4
What is the common formula used for finding the area of square and rhombus.
Ans :  equation

Question:  5
What is the sum of all exterior angles of a regular hexagon (or polygon).
Ans : 360o

Question:  6
What is measure of each interior angle of regular hexagon. 
Ans : [120o] Formula used : equation

Question:  7
What we call the  point that lies on all the diameters of the circle. 
Ans : Centre of the circle

Question:  8
What is the probability of getting a spade or 10 in a deck of 52 playing cards.
Ans : 16/52
Explanation: Number of spade = 13
No. of 10 other than spade = 3
P(spade or 10) = 16 / 52

Question:  9
What is the sum of all interior angles of a regular heptagon  (side 7)
Ans : (n - 2) x 180 = 900o (here n = 7)

Question:  10
Find the class mark of the class interval    156 – 188 

Ans : 172    equation

Question:  11
Find the class size of the class interval    156 – 188 
Ans : 32 ( Upper Limit - Lower Limit )

Question:  12
How many diagonals an octagon can have ? 
Ans : [20] Formula used :  equation

Question:  13
Expand the identity:-    a+ b+ c- 3abc  
Ans : (a + b + c)(a2 + b2 + c2 – ab – bc - ca)

Question:  14
What is the formula of finding mode of the grouped data. 

Ans :  equation

Question:  15
What is the probability of finding at least  two tails when three coins are tossed.
Ans : 4/8 or 1/ 2

Question:  16
What angle is the  50 %  of its complementary.
Ans : 30o

Question:  17
What is the probability of getting face card or ace card.
Ans : 16/52 
No. of face card = 12, No. of ace card = 4

Question:  18
What is the special name of the quadrilateral whose all sides are equal but diagonals are not equal.  
Ans : Rhombus

Question:  19
Define Altitude of the triangles.
Ans : It is the line segment from the vertex of a tringle and is perpendicular to the opposite side.

Question:  20
What is the probability of getting a queen or a black card in a deck of 52 playing cards. 
Ans : 28/52 
Number of black cards = 26
No. of red queen = 2

*******************************

Comments

Breaking News

Popular Post on this Blog

SUBSCRIBE FOR NEW POSTS

Followers