Featured Posts

Math Assignment Class VIII | Exponents & Redicals

Mathematics Assignment Class VIII
Exponents & Redicals

Important extra questions on Exponents and Redicals class VIII strictly according to the DAV board and CBSE Board, necessary for board examinations.

Mathematics Assignment Class VIII
Exponents and Redicals

chapter - 3

Question 1 : 

(i) Evaluate:  (2/7)y = 1

Ans. y = 0

(ii) Evaluate : (0.000064)5/6.
Ans. 0.00032

(iii) Evaluate : 22x-1 = 8x-3.
Ans. x = 8

(iv) Evaluate: (5o + 6o + 7o + 8o)1/2.
Ans. 2
(v) Evaluate: (3o + 4-1) x 22.
Ans. 5
(vi) Simplify :  equation

Ans. 27

(vii) Evaluate : equation
Ans. 3
(viii) Find x if (16)245 = (32)x.
Ans. x = 196

Question 2 : 
(i) Simplify :  (-2)k+1 x (-2)3 = (-2)7.

Ans. k = 3

(ii) Find the value of x if :  2(3x – 3x-1) = 324
Ans. x = 5

(iii)  Find the value of x if  x3 = (100)-4 x 100
Ans. 1/100

(iv)  Simplify :   equation  

Ans. equation  

(v) Evaluate:  equation 
Ans. 4

Question 3 : 
Evauate:  equation
Ans. 1/10

Question 4 : 
Evaluate : (6-1 – 8-1)-1 + (2-1 – 3-1)-1.
Ans. 30

Question 5 : 
(i)  If 4x +  4x = 32, then find the value of x.
Ans. x = 2
(ii)  If 4x -  4x-1 = 24, then find the value of x.
Ans. x = 5/2
(iii)  Find the value of x if  equation 
Ans. -17/15

Question 6 : 
(i)  Find the value of x if 5x + 5x-1 = 750
Ans. x = 4
(ii)  Find the value of x if 5x - 5x-1 = 100
Ans. x = 3
(iii) If 5x-1 + 5x+1 = 130, find the value of x3.
Ans. x = 2,  x3 = 8
(iv) If 6(5x – 5x-1) = 120, then find the value of x
Ans. x = 2
(v) Find the value of x if 5x + 5x+1 = 53 ✕ 30.
Ans. x = 4

 (vi)  If  equation , then find the the value of x. 
Ans. x = 2

Question 7 : 
Find the value of p in  equation  
Ans. P = 2/3

Question 8 : 
Evaluate:  equation 
Ans. 103

Question 9 : 
Find the value of x if   equation  
Ans. x = 2
Question 10 : 
(i) Evaluate:  equation 
Ans. 7
(ii) Evaluate : equation 
Ans. 7

Question 11 : 
Find the value of the square root of x if  

equation 

Ans. equation 

Question 12 : 
Find the value of :  equation 

Ans. 29

Question 13 :  
If  equation , then find x.
Ans. x = 25
Question 14 : 
Find the value of   equation 
Ans. 65/16

Question 15 : 
Simplify :   equation
Ans. 125/7
Question 16 : Simplify :  equation 
Ans. x/y

Question 17 : 
(i) Evaluate : equation 
Ans. 328
(ii) Evaluate: equation
Ans. 325
(iii) Evaluate:  equation 
Ans. 4

Question 18 : 

(i) Simplify :  equation 

Ans. 42

(ii) Evaluate:   equation 

Ans. 1
Question 19 : 
(i)  If equation then find the value of x
Ans. x = 3/2
(ii)  Evaluate : equation 
Ans. 1/16

Question 20 :

Evaluate:  equation 

Ans. x = 2

Question 21 : 
(i) Evaluate :   equation   
Ans. 15/32

(ii) Evaluate:   equation 
Ans. 45
(iii) Evaluate:  equation 
Ans. 9/2
(iv) Evaluate:  equation 
Ans. 135/56
(v) Evaluate: equation 
Ans. 3

Question 22 : Find the value of x
equation
Ans. 89 / 12



THANKS FOR YOUR VISIT
PLEASE COMMENT BELOW

Comments

Breaking News

Popular Post on this Blog

Lesson Plan Maths Class 10 | For Mathematics Teacher

Lesson Plan Math Class X (Ch-2) | Polynomials

Lesson Plan Math Class 10 (Ch-1) | Real Numbers

SUBSCRIBE FOR NEW POSTS

Followers