Featured Posts

Math Assignment Class XI Ch-04 | Complex Numbers

 Math Assignment  Class XI  Ch - 04

Extra questions of chapter 04 COMPLEX NUMBERS class 11  with answers and  hints to the difficult questions, strictly according to the CBSE & DAV Board syllabus. Important and useful math. assignment for the students of class 11

MATHEMATICS ASSIGNMENT ON 

COMPLEX NUMBERS (XI)

Strictly according to the CBSE and DAV Board

Express the following complex number in a + ib form

Question1:  i+ i10 + i11 + i12.

Answer: 0 + 0i

Question 2:  (7 - 2i) - (4 + i) + (- 3 + 5i)

Answer: 0 + 2i

Question 3: (2 + 3i) (2 - 3i)(1 + i2)

Answer: 0 

Question 4:   

Answer: 

Question 5: 


Answer: -1 + 0i 

Question 6:  If 3 + yi - 2i = x - i. Find y.

Answer: x = 3, y = -1

Question 7: Find the modulus of (1 - i)10.
Answer:  32

Question 8: Find the conjugate of  


Answer: 

Question 9: 


Answer: x = 0, y = -2

Question 10: 

Answer:  4

Solution Hint

2x = 3 - 5i

2x - 3 = - 5i

Squaring on both side and arranging all terms on the one side of equal we get

2x2 - 6x + 17 = 0 ...... (i)

Now divide the given cubic equation by eqn. (i) we get quotient = x+4 and remainder = 4

2x3 + 2x2 - 7x + 72 = (2x2 - 6x + 17)(x + 4) + 4

                            = 0 × (x + 4) + 4

                            = 4
Question 11: Evaluate: x4 + 4x3 + 6x2 + 4x + 9,   where  x = -1+ i√ 2

Answer:  12 

Question 12: 

If z = 2 - 3i, then show that z2 - 4z + 13 = 0. Hence, find the value of 4z- 3z+ 2z + 170.

Answer: 5 - 6i

Question 13:

Find the real values of x and y if     is the conjugate of  5 - i

Answer: x = 4, y = 6

Question 14: Evaluate:   

Answer: 28i

Question 15: Find two real numbers x and y if (x – iy) (3 + 5i) is the conjugate of  – 6 – 24i.

Question 16: Write the conjugate of complex number  in the form a + ib.    

Answer:   

Question 17: If x + iy=    ,  then find the value of x2 + y2.

Answer:  x2 + y2 =   

Question 18: If (x - iy)1/3 = a +ib,  x, y, a ∊ R, then  show that    equation

Question 19: If (x + iy)3 = u + iv, then show that   equation






****************************************
FOLLOWING QUESTIONS ARE DELETED FROM CBSE SYLLABUS
Question 19: 

Express the complex numbers in standard form and hence convert it in polar form.


Answer: Z = 0 - 2i

Polar form is :  

Question 20:

Convert the complex number 2 - 2i into polar form. Also write its argument.

Question 21: Find the square root of the complex number 4 - 4√3i

Question 22:  Find the square root of  Z =  

Question 23: Convert the complex number      into polar form.

Question 24: Find principal argument of the complex number 

Answer:   

Question 25: Evaluate :  equation , n ∈ N, where  equation 

Answer: i

Solution Hint: 

equation 
     = i1(1+i) + i2(1+i)+ i3(1+i)+ i4(1+i)+ ……… 13 terms

     = i








THANKS FOR YPUR VISIT
PLEASE COMMENT BELOW

Comments

Breaking News

Popular Post on this Blog

Lesson Plan Maths Class 10 | For Mathematics Teacher

Lesson Plan Maths Class X (Ch-5) | Arithmetic Progression

Lesson Plan Maths Class XII | For Maths Teacher

SUBSCRIBE FOR NEW POSTS

Followers